İNSEKTİSİTLER
İnsektisitler, içeriğinde çeşitli kimyasal bileşikler kullanılarak oluşturulmuş böcek ilaçlarıdırlar. İçeriğindeki bu kimyasallar sentetik veya organik yapıda olabilmektedirler. Daha detaya inildiğinde insektisitler; Klorlu hidrokarbonlu grubu , piretrin ve piretroid grubu, karbamatlı ve organik fosfor içerikli insektisitler olarak dört gruba ayrılabilmektedir. Sıvı formda oldukları gibi katı formları da mevcuttur. Bu fiziksel ayrımın dışında farklı formülasyon tiplerinde de böcek ilaçları bulunmaktadır.
İnsektisit kullanılarak yapılan ilaçlamalar böceklere temas, mide ve solunum yoluyla etki etmektedir. Temas etkili ilaçlar böceklerin deri yoluyla alınarak absorbe edilir ve etkili olurlar. Mide etkili ilaçlar ise böcekler tarafından yenerek alınır, mide tarafından sindirilerek etkisini ortaya çıkartırlar. Bunlara örnek olarak hamam böceği jel yemi verilebilir. Zararlı böcekler, bu ilaçları bünyelerine aldıktan belli bir süre sonra veya anında ölmektedirler. Solunum yoluna etki etmesi hedeflenen zararlılar için ise fumigantlar kullanılmaktadır. Bu zehirli gazların kullanımı tehlikeli olmakla birlikte, yalnızca profesyonel kullanıcılar yani fumigasyon operatörleri ve operatör yardımcıları tarafından kullanılması tavsiye edilmektedir.
Sivrisinekler ve karasinekler insanlara hastalık bulaştırmada etkin birer taşıyıcıdırlar. Dolayısıyla çevremizde bulunmasını istemediğimiz veya bulunmasından rahatsız olduğumuz zararlılardır. Dişileri insanları sokarak kan emer dolayısıyla ciltte şişkinlik ve kaşıntıya neden olurlar. Özellikle sabahın ilk saatleri ve akşamları faaliyete geçerler. Bu canlıların erginleri için mücadelede Imidacloprid, Deltamethrin, Alphacypermethrin vb. etken maddeli insektisitler kullanılabilmektedir. Yoğun popülasyonların olduğu yeşil, sulak alanlar, fabrikalar, atık çöp tesisleri gibi yerlerde larvalar ile mücadele gerekebilir. Bu gibi yerlerde Diflubenzuron etken maddeli ilaçların kullanımı tavsiye edilmektedir.
Hamamböcekleri hemen her yerde karşımıza çıkan, oldukça hızlı yürüyen hatta bu fonksiyonu gerçekleştirmek için koşucu bacaklara sahip haşerelerdir. Evlerde, depolarda, iş yerlerinde, imalathanelerde sıkça görülmektedirler. Genellikle gece aktif olur, gündüzleri ise kuytu yerlere saklanmaktadırlar. Her türlü yiyecek kırıntıları ve nemin olduğu yerde çoğalabilmekte ve beslenebilmektedirler. Popülasyonun yoğun olduğu yerlerde hamamböcekleri hem kirlilik oluşturmakta, varlığı insanları rahatsız etmekte hem de özellikle imalathanelerde hızla çoğalabilmektedirler. Mücadele kısmında hijyen kuralları esas olduğu gibi birçok farklı sıvı ve katı formülasyonlu ilaçlar bu zararlı yürüyen haşerelerden kurtulmak için çözüm olanağı sağlamaktadır. Deltamethrin, Imidacloprid, Alphacypermethrin gibi etken maddeler bu haşereleri kontrol etmekte başarılı olarak kullanılmaktadır.
Bu önemli zararlılara ek olarak gümüş böceği, bit, pire, kene gibi yürüyen haşereler de ev ve iş yerlerinde gerek sağlık açısından gerekse hijyen açısından sorun teşkil etmektedir. Gümüş böcekleri nemli ortamlarda, kâğıt-gazete gibi materyallerin olduğu yerlerde, pastane gibi un ve un mamullerinin üretim yerlerinde varlığını göstermektedirler. Her türlü çatlak ve yarıklara yumurtalarını bırakabilmekte ve popülasyonlarını hızla arttırabilmektedirler.
Bit, pire gibi insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu küçük haşereleri büyük çiftliklerde, kümes hayvanı yetiştiriciliği yapılan tesislerde hatta evimizde beslediğimiz canlılarda sıklıkla görebilmekteyiz. Kan emmek suretiyle zarar yapmakta ve bazı hastalıkların bulaşmasında etkin rol oynamaktadırlar. Bu gibi zararlılara karşı mücadele güç olmakla birlikte kullanılacak ilacın kaliteli olması ve zamanında uygulama yapılması gerekmektedir.